Annons
Nyheter

Kina manar USA till "grundlig utredning"

Kina uppmanar USA att genomföra en "grundlig utredning" av det man kallar för ett flertal intrång på kinesiskt luftrum av amerikanska ballonger.
USA • Publicerad 14 februari 2023
Kina manar USA att genomföra en "grundlig utredning" av det man kallar för ett flertal intrång på kinesiskt luftrum av amerikanska ballonger. Arkivbild.
Kina manar USA att genomföra en "grundlig utredning" av det man kallar för ett flertal intrång på kinesiskt luftrum av amerikanska ballonger. Arkivbild.Foto: AP/TT

"USA har skickat ett antal ballonger som flugit runt jorden, och då olagligt flugit över såväl kinesiskt luftrum som över andra länder vid minst tio tillfällen", säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin vid ett framträdande på tisdagen.

"USA bör genomföra en grundlig utredning av händelserna och ge Kina en förklaring", tillade Wang.

Annons

Denna uppmaning ges efter att Kina under måndagen hävdat att amerikanska ballonger upprepade gånger sedan i januari 2022 kommit in över kinesiskt luftrum.

De redan ansträngda relationerna mellan länderna har de senaste veckorna försämrats efter att en misstänkt kinesisk spionballong i början av februari sköts ned utanför USA:s östkust. Därefter har ytterligare ett antal flygande föremål skjutits ned över nordamerikanskt luftrum – men varifrån de kommit är ännu oklart.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons