Annons
Nyheter

Kina hoppas kunna pressa metallpriser

Ekonomi • Publicerad 16 juni 2021
Priserna på koppar och flera andra metaller har stigit kraftigt under det senaste året och det vill Kina ändra på. Arkivbild.
Priserna på koppar och flera andra metaller har stigit kraftigt under det senaste året och det vill Kina ändra på. Arkivbild.Foto: AP/TT

Kina planerar att sälja av statliga lager av metaller i ett försök att pressa ned globala råvarupriser som nått rekordhöga nivåer under det senaste året, rapporterar Wall Street Journal. De prisnivåer som en del metaller nått nu är de högsta på 13 år och som en av världens största köpare av vissa industriella råvaror ligger det i landets intresse att få ned priserna.

Kina riktar den här gången in sig på bland annat på koppar, aluminium och zink. Exempelvis har priset på koppar stigit omkring 67 procent under den senaste tolvmånadersperioden, men har på senare tid visserligen börjat sjunka något.

Om stormaktens tilltag får någon reell effekt återstår att se. Det beror på hur mycket metaller från de statliga lagren de kan sälja och lyckas få ut på råvarumarknaden, skriver tidningen. Den kinesiska regeringen har inte offentliggjort sina tillgångar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons