Annons
Nyheter

Kidnappare riskerar sju års fängelse

Sju års fängelse eller skyddstillsyn med ett redan förverkat fängelsestraff.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2013
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL

Skillnaden var stor mellan åklagare och advokat i synen på straffet för den 25-årige mannen som höll en nioårig flicka fången i Göteborg.

Hade mannen uppsåt att skada flickan när han en novembermorgon i fjol tog till fånga och höll henne inspärrad i 18 timmar?

Annons

Ja, menade åklagaren Per-Erik Rinsell när rättegången vid Göteborgs tingsrätt avslutades på måndagen.

Därför ska mannen dömas för människorov till fängelse i sju år.

– Han har systematiskt kränkt henne genom hota med att sälja henne som sexslav, visat knivar för att göra henne rädd. Bundit henne och stoppat en boll i hennes mun, säger Rinsell.

25-åringens advokat Claes Östlund menade att uppsåt saknades – det rörde sig om en impulshandling. Mannen bör i stället dömas för olaga frihetsberövande, vilket han erkänt.

Eftersom mannen lider av en psykiskt störning anser försvaret att påföljden ska bli skyddstillsyn med fängelse i upp till tre månader. Ett fängelsestraff som ska ses som förverkat eftersom han har suttit frihetsberövad sedan 9 november.

Målsägandebiträdet yrkade på ett skadestånd på 295 000 kronor till flickan.

Dom faller den 25 februari.

Kidnappades på väg till skolan

Den nioåriga flickan togs till fånga när hon den 8 november var på väg till sin skola i stadsdelen Örgryte i Göteborg.

Efter att ha suttit inspärrad i 18 timmar i en källare i 25-åringens föräldrahem återfanns flickan, tillsammans med mannen, natten till den 9 november.

Mannen lider av en psykisk störning, men inte av allvarligt slag i juridisk mening.

25-åringen åtalades även misstänkt för barnpornografibrott. Flickan utsattes inte för några sexuella övergrepp eller närmanden.

Skillnaden på minimistraffen för olaga frihetsberövande och människorov är tre år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons