Annons
Nyheter

KI-chefen till politikerna: Var återhållsamma

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Sänkning av skatten på bensin- och diesel leder inte till lägre priser, enligt KI-chefen Albin Kainelainen. Arkivbild.
Sänkning av skatten på bensin- och diesel leder inte till lägre priser, enligt KI-chefen Albin Kainelainen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Konjunkturinstitutets nye chef Albin Kainelainen uppmanar de politiska partierna att visa återhållsamhet i försöken att mildra inflationen, skriver Dagens industri.

– Det vi ser nu är en global inflationschock.

Annons

Kainelainen menar att det är svårt för ekonomisk politik i Sverige att motverka detta.

– Om penningpolitiken vill strama åt ekonomin så bör inte finanspolitiken motverka det genom att vara expansiv.

Kainelainen säger vidare att en del av regeringens och riksdagens åtgärder under det senaste halvåret är "olyckliga", och att sänkningar av skatten på bensin och diesel inte leder till att konsumenterna får betala mindre eftersom marknaden strävar efter att höja priserna lika mycket.

– Om alla länder sänker bensinskatterna så kommer världsmarknadspriserna att stiga i motsvarande utsträckning, så det blir inte billigare, säger Kainelainen som håller fram riktade stöd till färre hushåll som en bättre metod.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons