Annons
Nyheter

Khashoggis fästmö: Berätta vad ni vet, Biden

Den mördade journalisten Jamal Khashoggis fästmö hoppas att maktskiftet i USA leder till att hemligheter om mordet röjs.
Hon vill att Joe Biden tillkännager vad CIA kom fram till i sin granskning.
USA/Saudiarabien • Publicerad 18 december 2020
Ett monument till Jamal Khashoggis minne har upprättats i närheten av Saudiarabiens konsulat i Istanbul, där han mördades. På stenen har hans namn transkriberats till turkiska. Arkivbild.
Ett monument till Jamal Khashoggis minne har upprättats i närheten av Saudiarabiens konsulat i Istanbul, där han mördades. På stenen har hans namn transkriberats till turkiska. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

– Jag uppmanar den tillträdande presidenten (Biden) att släppa CIA:s bedömning och bevis. Det kommer att vara till stor hjälp för att avslöja sanningen om vem som bär ansvaret för mordet på Jamal, säger fästmön Hatice Cengiz, enligt brittiska The Guardian.

CIA:s slutsatser är hemligstämplade. Anonyma uppgiftslämnare har tidigare gjort gällande att underrättelsetjänsten bedömer med "medelhög eller hög" säkerhet att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman beordrade mordet.

Annons

President Donald Trump har fördömt mordet, men också sagt att det kan betraktas som utrett och att Saudiarabien är en "fantastisk allierad" som gjort viktiga utfästelser att köpa vapen av USA. Ingen pekar finger mot Mohammed bin Salman, hävdade Trump förra året, fast FN:s utredare sagt att en koppling till kronprinsen kunde bevisas.

Joe Biden har tidigare sagt att han vill att Saudiarabien ställs till svars för mordet, som skedde på ett saudiskt konsulat i Istanbul i september 2017.

Efter många om och men medgav Saudiarabien att Jamal Khashoggi dödats av saudier på konsulatet, men hävdade att det inte var avsikten från början. Ett 20-tal saudier har sedan ställts inför rätta, men alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons