Nyheter

Kenyas president: Det är över

Efter mer än tre dygn kunde Kenyas president Uhuru Kenyatta på måndagskvällen till slut meddela: det är över.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013
Foto: Ben Curtis
Foto: 

Minst 67 personer – 61 civila och sex soldater – dödades av terroristerna.

Fem terrorister dödades under striderna med militären och elva har gripits levande.

Kenyatta hyllade kenyanernas sätt att hantera situationen.

– Ni har rest er som en, sade han och refererade till den hashtag som använts flitigt på Twitter – #weareone – för att motverka hatbrott och uppvigling.

Motstridiga uppgifter

Då hade myndigheter sedan lunchtid i måndags hävdat att de hade kontroll över "alla våningsplan" i gallerian Westgate i Nairobi.

Men explosioner, sporadisk skottlossning, en stor brand och motstridig information vittnade om att situationen var svårkontrollerad.

Och det somaliska terrornätverket al-Shabaab, som tagit på sig dådet, sade från sitt senaste Twitterkonto att deras "krigare" klev omkring i köpcentret samt att de hade gisslan som var vid liv – än så länge.

Även från al-Shabaab, som varit känt som löst organiserat, utan centralstyrning och internt splittrat, kom motstridiga uppgifter.

I måndags påstod terrornätverket via ett Twitterkonto att det fanns personer från flera olika länder, bland annat USA, Storbritannien och Sverige, bland förövarna. Detta tillbakavisades dock helt på tisdagen av talespersonen Ali Mohamud Rage.

Att al-Shabaab består av personer med olika och ibland flera nationaliteter är väl känt.

Början eller kulmen?

Ända sedan Kenya gick in i Somalia 2011 för att bistå somaliska regeringsstyrkor och Afrikanska unionens styrkor, Amisom, har al-Shabaab blivit allt mer trängt på hemmaplan.

Terrornätverket har bytt taktik, från traditionell krigföring till riktade attacker och sedan i somras har det genomfört "en hel del" självmordsattacker inne i Somalia, säger Emma Skeppström, expert på Somalia vid Försvarets forskningsinstitut FOI till TT.

– Men om det här är början eller kulmen är svårt att säga.

Både Somalias premiärminister Abbdi Farah Shirdon Said och FN:s sändebud till Somalia Nicholas Kay ber om mer internationellt stöd för att bekämpa al-Shabaab på hemmaplan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.