Annons
Nyheter

"Kärnvapen har bidragit till stabilitet”

Årets fredspris antyder att världen skulle vara en fredligare plats utan kärnvapen. Men är det verkligen så? Nej, anser flera experter.
Stockholm • Publicerad 6 oktober 2017
©SCANPIX SWEDEN, 1946-06-30.
Atombomben på Bikini atollen.
Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomförde.
Foto: SCANPIX
Code: 20360
©SCANPIX SWEDEN, 1946-06-30. Atombomben på Bikini atollen. Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomförde. Foto: SCANPIX Code: 20360Foto: TT

– Kärnvapnen har haft en återhållande effekt under hela efterkrigstiden, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert, verksam vid Försvarshögskolan.

Han anser att utrikesminister Margot Wallström har fel när hon hävdar att kärnvapnen inte har haft en avskräckande effekt.

Annons

– Det har de definitivt haft. De bidrog till stabilitet i världen under hela kalla kriget, säger han.

– Hade inte kärnvapnen funnits är jag ganska säker på att vissa kriser hade eskalerat. Sovjet kunde exempelvis mycket väl ha gått in i Västberlin.

Hans kollega Gunnar Åselius, professor i militärhistoria på Försvarshögskolan, anser också att kärnvapnen haft en krigsdämpande effekt.

– De har bidragit till besinning i kritiska lägen. Det finns ingen motsvarighet tidigare i historien till den situation vi hade efter 1945 med stormakter som stod mot varandra med enorma stridskrafter, decennium efter decennium, utan att det resulterade i krig, säger han.

Han menar att årets fredspris ska ses som en belöning för goda tankar.

– Men freden i världen har berott mer på kärnvapnens existens än på fredsrörelsen, säger han.

Stefan Ring påpekar att priset inte lär innebära några större förändringar vad gäller militärarsenalerna i världen.

– Det lär inte bli färre kärnvapen, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons