Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karlstad får myndighet för psykologiskt försvar

Den nya myndigheten ska ligga i Karlstad och Solna. Arkivbild.
Den nya myndigheten ska ligga i Karlstad och Solna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges nya myndighet för psykologiskt försvar får sitt säte i Karlstad, samtidigt som en del av myndigheten placeras i Solna, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Inrättandet är en del i överenskommelsen mellan regeringen och januaripartierna. Anledningen till att myndigheten införs är enligt regeringen ett försämrat säkerhetsläge, och då ses det psykologiska försvaret som en viktig del i uppbyggnaden av ett modernt totalförsvar.

Myndigheten ska bland annat ägna sig åt att "möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige." Man ska också stötta andra myndigheter och stärka befolkningens motståndskraft mot påverkansoperationer.

Det är sedan tidigare känt att myndigheten ska ha ungefär 45 anställda.

En utredare ska nu se till att allt kan vara i gång den 1 januari 2022.

Läs mer