Annons
Nyheter

Kaotisk start på våldtäktsmål

Rättegången mot fem män som misstänks för gruppvåldtäkt och mord på en 23-årig kvinna i Indien fick en kaotisk start.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013
Foto: Saurabh Das

Säkerhetspådraget var stort i distriktsdomstolen i Saket i södra New Delhi på måndagen. 150 åhörare hade klämt in sig i en rättssal med endast 30 sittplatser.

Flera advokater protesterade högljutt mot en kollega från högsta domstolen som trädde fram och erbjöd sig att försvara männen. Samtliga advokater vid Saket-domstolen har sedan tidigare gått samman och vägrat ta sig an fallet.

Annons

– Salen är smockfull. Det har blivit omöjligt för rätten att genomföra förhandlingarna, sade domaren Namrita Aggarwal som under ljudliga protester från advokater och medier bestämde att förhandlingarna skulle fortsätta bakom stängda dörrar.

Stängda dörrar

Utan åhörare fick så de fem männen anklagelseakten med samtliga åtalspunkter presenterad för sig.

Två av de fem männen ska enligt en av åklagarna i fallet, Rajiv Mohan, ha anhållit om att få bidra med bevisning mot de övriga tre i utbyte mot strafflindring.

Förhandlingarna fortsätter den 10 januari.

Det finns en sjätte misstänkt. Han kommer att ställas inför ungdomsdomstol.

Snabb process

Fallet har lett till en våg av protester mot såväl förövare som politiker och rättssystem. Kvinnogrupper hoppas att de nya åtgärder som presenterats, som särskilda snabba domstolar för sexbrott – utan de köer resten av rättsväsendet kämpar med – och fler kvinnliga poliser i Delhi, ska hjälpa. Men experter och aktivister oroar sig för att politikerna snarare söker ett skyndsamt avslut på fallet än att skapa verklig förändring. De anser att straffskärpningar som dödsstraff för våldtäkt, kemisk kastrering och sänkt ålder för straffbarhet saknar grund, och att Indien i stället behöver rusta upp sitt polis- och åklagarväsende.

– Om inte tillräckligt många fälls, beror det inte på lagarna, utan på att det saknas bevismaterial att basera en fällande dom på, säger R S Sodhi, pensionerad HD-domare.

– Vi vill höja ribban för mänskliga rättigheter i Indien och höja standarden, inte sänka den, säger Sehjo Singh vid Actionaid i Indien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons