GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Känslosam hyllning av Jacinda Ardern

Jacinda Ardern har lämnar över till Chris Hipkins som Nya Zeelands premiärminister.
– Det här är mitt livs största privilegium och ansvar, säger Hipkins.
Nya Zeeland • Publicerad onsdag 10:39
Nya Zeelands Jacinda Ardern, i mitten, tillsammans med sin partigrupp.
Nya Zeelands Jacinda Ardern, i mitten, tillsammans med sin partigrupp.Foto: Mark Mitchell/AP/TT

Ardern lämnade på onsdagen, lokal tid, in sin avgångsansökan till landets generalguvernör, som nu låtit efterträdaren Chris Hipkins svära eden som premiärminister.

Efter sitt sista framträdande som landets ledare möttes Ardern av en folksamling på omkring 300 personer – politiker och människor ur allmänheten – som var plats utanför parlamentsbyggnaden för att ta farväl. Tillsammans hyllade de den avgående ledaren med en spontan applåd.

Det var i förra veckan som 42-åriga Ardern meddelade att hon avgår från posten.

– Jag vet vad jobbet kräver. Och jag vet att jag inte längre har tillräckligt med bränsle i tanken för att göra jobbet rättvisa, sade Jacinda Ardern under ett möte med Labourpartiets medlemmar.

Ardern blev omtalad världen över efter att med bara någon månads varsel ha tagit över Labour inför valet 2017. Hon vände till synes hopplösa opinionssiffror till seger, och blev premiärminister.

Hennes styre har präglats av hanteringen av terrordådet mot två moskéer i Christchurch 2019 och ett dödligt vulkanutbrott senare samma år. Och hon fick initialt under pandemin även lovord för landets strikta covidpolitik.

Arderns politik har dock minskat i popularitet de senaste månaderna, bland annat på grund av en hotande lågkonjunktur och en piggare konservativ opposition.

44-årige Hipkins får nu något mer tid på sig än Ardern att vinna väljarnas gunst. Men inte mycket – Nya Zeeland går till val om mindre än nio månader, den 14 oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.