"Känns som ett skräckscenario"
Samtidigt vidhåller Skånepolisen att det inte är säkert att det rör sig om etniskt baserade register.
– Nu har jag fått reda på att alla mina barn är registrerade, det är skrämmande. Till och med deras romska smeknamn som inte finns i någon födelseattest finns med. Det känns som ett skräckscenario, säger Erland Kaldaras, registrerad fembarnsfar och en av de drivande i Romska Kulturcentret i Malmö.
Han syftar på nya uppgifter i Dagens Nyheter om ytterligare ett register med 997 personer, de flesta med romska namn, hos Skånepolisen. 106 av dem ska vara barn under tio år.
Att register kopplas till etnicitet är "förskräckligt", säger Rolf Granér, polisforskare som undervisar i etik och moral på polisutbildningen i Växjö. Men att barn förekommer i register är inte ovanligt.
Kräver avgång
– Där har det blivit lite moralisk panik. Jag gissar att det finns liknande filer över kriminella grupperingar där fruar, sambor och barn ingår. Barn blir intressanta eftersom de är kontaktytor mellan personer, säger han.
Länspolismästare Klas Johansson var på tisdagen självkritisk, men vidhåller att registren inte är baserade på etnicitet – det går inte att utläsa från namnen i listorna om personerna är romer eller ej.
Roger Haddad (FP), ledamot i riksdagen och Rikspolisstyrelsens styrelse, kräver att polisledningen i Skåne avgår. RPS styrelse håller på onsdagen extra sammanträde om registerhanteringen.
Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har inlett en granskning och på tisdagen besökte representanter Malmö för ett möte med polisen. Efter att ha sett listorna bedömde ordförande Sigurd Heuman att där fanns uppemot 5 000 namn.
Oklara besked
Men många frågor förblev obesvarade:
– Varför finns avlidna och barn i materialet? Är alla misstänkta för brott? Det är frågor som vi tycker hänger i luften.
Finner nämnden att materialet är olagligt kan de skicka ärendet vidare till justitiekanslern som kan besluta om skadestånd för personerna på listorna.
Den som undrar om den finns med på listorna kan få besked via polisens växel.
– Personligen tror jag att det här bara är toppen på isberget, säger Erland Kaldaras.
Även polismyndigheten i Västra Götaland har beslutat att granska om uppgifterna om romer använts där. Länspolismästaren Erik Nord tillstod i måndags att man där haft tillgång till registret.