Annons
Nyheter

Kanadas premiärminister pudlar efter skandal

En välgörenhetsorganisation i Kanada betalade miljonbelopp i föreläsningsarvode till premiärminister Justin Trudeaus mamma, bror och fru.
När han sedan var inblandad i diskussioner om ett jättekontrakt till organisationen tog det hus i helvete, minst sagt.
Kanada • Publicerad 13 juli 2020
Justin Trudeau utanför sitt residens i Rideau Cottage i Ottawa. Arkivbild.
Justin Trudeau utanför sitt residens i Rideau Cottage i Ottawa. Arkivbild.Foto: Justin Tang/AP/TT

Nu ber premiärministern om ursäkt.

– Jag begick ett misstag genom att inte omedelbart fjärma mig från diskussionerna, med tanke på familjens historia. Och jag är uppriktigt ledsen, säger Justin Trudeau på en presskonferens, rapporterar AFP.

Annons

Oppositionen kräver en utredning om vad som egentligen hände när den kanadensiska staten gav organisationen WE Charity ett kontrakt på 19,5 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande runt 130 miljoner kronor, för att administrera stipendier till gymnasieelever.

"Ångrar det djupt"

Kontraktet tillkännagavs den 25 juni, och sedan dess har debatten rasat om huruvida det var rätt eller fel, med tanke på att samma organisation har runt 280 000 kanadensiska dollar, motsvarande omkring 1,9 miljoner kronor, i föreläsningsarvoden till premiärministerns familjemedlemmar.

Justin Trudeaus mor Margaret är den som tagit emot överlägset störst summor från WE Charity, närmare bestämt 250 000 dollar, samtidigt som hans bror Alexandre tagit emot 32 000 dollar och hans fru Sophie Grégoire Trudeau fått 1 500 dollar för att hon deltog i ett event 2012, rapporterar CBC.

Justin Trudeau säger nu att han inte kände till hur mycket pengar som hans mor tagit emot.

– Jag visste inte i detalj hur mycket som hon fick i lön av olika organisationer, men det borde jag ha gjort och jag ångrar det djupt, säger han, skriver AFP.

Vittna inför parlamentet

Oppositionspartiet Konservativa partiet vill att premiärministern vittnar under ed inför parlamentets finansutskott om turerna kring kontraktet.

– Antingen kan premiärministern gå med på att frivilligt delta, det är vad han kommer att göra om han inte har någonting att dölja, eller så kan parlamentet tvinga honom att delta, säger Konservativa partiets parlamentsledamot Pierre Poilievre.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons