GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kamp mot klockan på Java

Dödssiffran fortsätter att sakta stiga efter jordskalvet på Java i Indonesien. Och tiden börjar rinna ut för att hitta fler av dem som ännu saknas.
Indonesien • Publicerad 23 november 2022
Sökande efter överlevande i en by på ön Java i Indonesien.
Sökande efter överlevande i en by på ön Java i Indonesien.Foto: Rangga Firmansyah/AP/TT

När onsdagen blev torsdag i Indonesien låg dödssiffran på minst 271 – varav en tredjedel är barn. Men fler döda tros finnas i de många byar som drabbades, och som ännu mer än två dygn efter skalvet inte har full kontakt med omvärlden.

President Joko Widodo har beordrat ut 12 000 soldater och 2 000 poliser för att hjälpa till med räddningsarbetet och sökandet efter såväl överlevande som döda.

Mer än 61 000 människor har förlorat sina hem och 2 000 har skadats. Officiellt saknas 40 personer, men från flera byar kommer uppgifter om att fler kan ha försvunnit i lermassorna.

Och leran hotar att förstöra ännu fler hus och ta ännu fler liv. Översvämningar hotar stora delar av det redan drabbade området när monsunregnen nu kommer.

– Vi måste vara vaksamma mot en potentiell andra katastrof, varnar Dwikorita Karnawati, chef för landets meteorologiska institut, och pekar i synnerhet ut området runt staden Cianjur, samma stad som var epicentrum för skalvet.

På onsdagen skakades räddningsarbetarna av ett efterskalv vars magnitud uppmättes till 3,9. Redan evakuerade flydde sina tillfälliga hem, men inga större skador rapporteras. Sedan det större skalvet i måndags har 171 efterskalv registrerats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.