Nyheter

Kalorichock ger fel hjärnsignal

Det är inte bara midjemåttet som far illa om man frossar i tung mat.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008
Foto: SCANPIX

Hjärnan tar också stryk, visar ny forskning.

Viktiga funktioner i hjärnan slås ut och banar väg för flera allvarliga sjukdomar, uppger Göteborgs-Posten. Det kan räcka med en enda måltid.

Amerikanska forskare har undersökt vad som händer i hjärnan på möss som får för mycket att äta. Man visste redan tidigare att ett överflöd av kalorier kan starta inflammatoriska processer i vävnader som är aktiva i ämnesomsättningen. Det kan bland annat ge nedsatt känslighet för insulin.

Nu visar det sig att en signalväg som är del av vårt medfödda immunförsvar dessutom plötsligt kan byta från att vara passiv till att bli aktiv, om kroppen tillförs stora mängder kalorier via fett eller socker. Hjärnan svarar med inflammation, riktigt varför vet forskarna ännu inte.

Men systemet går att tysta, framgår det av rapporten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell. Blockerades signalvägen hos mössen slapp de fetman. Iakttagelsen kan få betydelse för behandling av fetma och fetmans följdsjukdomar, hoppas forskarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.