Nyheter

Kallt och torrt väder höjer elpriset

Kyligare och torrare väder lyfter terminspriserna på el. Priserna på spotmarknaden håller sig fortfarande på en lägre nivå än i fjol.
Nyheter • Publicerad 7 november 2011
Kallt och torrt väder gör att elpriserna går upp.
Kallt och torrt väder gör att elpriserna går upp.Foto: Hasse Holmberg

Terminskontrakten styr priset på el för konsumenter med bundna avtal medan spotpriserna ligger till grund för rörliga avtal.

Prisuppgången i terminshandeln gäller även årskontrakt för 2013 och 2014 trots att dessa i väldigt liten grad styrs av väderförändringar på kort sikt, rapporterar konsultföretaget Sweco.

Sannolikt har många köpare på elmarknaden valt att avvakta ytterligare prisnedgångar men tvingas nu köpa.

Skillnaden i elpris mellan norr och söder, som uppstod den 1 november när landet delades i fyra elområden, består. Tisdagspriset på el i det sydligaste elområdet sattes till 48,2 öre per kilowattimme mot 40,5 öre längst i norr.

Vattenmagasinen är fortfarande välfyllda. Men kärnkraftverken levererar fortfarande bara litet drygt 50 procent av sin kapacitet. Revision pågår fortfarande vid de fyra reaktorerna i Ringhals. Vid Oskarshamn har reaktor tre åter tagits i drift medan reaktor 1 är ur drift för problem med vibrationer i turbinutrustningen.

Kalla vintrar gav nya avtal

De två senaste kalla vintrarna har fått elhandlarna att konstruera nya avtalsformer. De gamla elavtalen, rörligt pris eller bundet på viss tid, har kompletterats med "rörligt med pristak", "vintersäkrade" och "mixade" avtal.

Man kan också köpa in sig i ett vindkraftverk och därigenom bli sin egen elproducent.

Det finns även företag som för kundernas räkning kontinuerligt handlar upp el för att kunna leverera ett stabilt och lågt elpris till kunderna.

Källa: TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.