Nyheter

Kaffevanor ärftliga?

Räcker en kopp kaffe på morgonen eller behöver du en hel kanna?
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2014
Foto: 

Svaret kan vara genetiskt, i alla fall enligt en stor amerikansk studie.

Ett forskarlag vid Harvard University i USA har hittat sex nya gener som avgör hur personer reagerar på koffein. Dessa gener ska ligga bakom varför en person piggnar till av en kopp kaffe medan någon annan behöver en dubbel espresso.

– Vi tror att alla ska reagera likadant på kaffe men vår studie visar att det inte är sant. Vår upptäckt gör att vi kan identifiera olika grupper av människor som drar mest nytta av att öka eller minska konsumtionen av kaffe för att nå optimal hälsa, säger forskaren Marilyn Cornelis till amerikanska medier.

Projektet har analyserat resultatet av en rad olika studier med totalt 120 000 deltagare. De har fått beskriva hur mycket kaffe de dricker och deltagarnas individuella DNA har därefter undersökts.

De nya generna ska ge ungefär 1,3 procents förklaring till hur vi reagerar på kaffe. Det kan låta lite men har samma betydelse som människors reaktioner på tobak eller alkohol.

Upptäckten firar dock knappast Marilyn Cornelis med en stor latte.

– Jag dricker inte alls kaffe, jag hatar smaken av det, säger hon själv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.