Så många koppar kaffe ska du dricka om dagen: ”Skyddar dig”

Att dricka kaffe varje dag kan skydda mot hjärtsjukdom, både hos den som är frisk men också hos den som haft hjärtproblem tidigare, visar ny forskning.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
BT Konsument • Publicerad 7 april 2022 • Uppdaterad 2 februari 2023
Kaffe stör inte hjärtrytmen, enligt nya rön.
Kaffe stör inte hjärtrytmen, enligt nya rön.Foto: Andrey Popov

Att för mycket kaffe kan orsaka hjärtklappning är väl känt. Därför uppmanas ibland personer med hjärtrytmrubbningar att undvika kaffe. Helt i onödan, visar forskning som bygger på tre nya studier.

I en av studierna följde man över 30 000 personer med någon form av hjärtsjukdom. Man såg då att de som drack två till tre koppar kaffe om dagen löpte mindre risk att dö. För personer med förmaksflimmer som drack en kopp kaffe om dagen var risken att dö 20 procent lägre än för dem som inte drack kaffe.

Man såg inga tecken på att kaffedrickande kunde påverka hjärtrytmen negativt.

”Vår studie visar att regelbundet intag av kaffe är säkert och kan ingå som en del av en sund kost för personer med hjärtsjukdom”, säger studiens huvudförfattare Peter M Kistler, professor i arytmiforskning vid Alfred Hospital and Baker Heart Institute i Melbourne i Australien, i ett pressmeddelande.

I den andra studien följde man 382 000 kvinnor och män utan känd hjärtsjukdom i tio års tid. Man tittade också på hur mycket kaffe man drack. Vissa av personerna i kaffegruppen drack en kopp om dagen, andra drack sex koppar per dag.

Det man ville undersöka var om personerna utvecklade hjärtsjukdom och om de i så fall var kaffedrickare.

Resultatet visar att kaffedrickarna löpte 15 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom än de som inte drack kaffe. Lägst risk hade de som drack två till tre koppar kaffe om dagen.

Resultaten gäller både bryggkaffe och snabbkaffe. Även koffeinfritt kaffe hade en viss hälsoeffekt, men inte i lika hög grad som kaffe med koffein. Det är alltså inte koffeinet som tycks skydda, åtminstone inte enbart.

I stället tror forskarna att det är något av de mer än 100 biologiskt aktiva ämnena i kaffe som är bra för hjärtat. En annan hypotes är att det är de höga halterna av antioxidanter i kaffe som skyddar kroppen mot cellskador.

Studierna presenterades på American college of cardiologys årsmöte den 2 till 4 april 2022.

Fakta

Kaffe

Främst är kaffe känt som uppiggande medel. Koffeinet i drycken blockerar upptaget av adenosin som utsöndras när vi är trötta.

En vanlig missuppfattning om kaffe är att det är vätskedrivande. Kaffe gör bara att man blir kissnödig snabbare, inte att man förlorar mer vätska.

På 1970- och 80-talen kom rapporter om ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom hos kaffedrickare.

Kaffe har också varit klassat som "möjligen cancerframkallande" av Världshälsoorganisationen. Detta har tagits tillbaka.

Ett stort antal studier har visat att den som dricker fem till sex koppar kaffe om dagen har 30 procent minskad risk att drabbas av diabetes typ 2.

Kaffedrickande har också kopplats till minskad risk för Parkinsons sjukdom och vissa cancerformer.

Källa: Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.