Annons
Nyheter

Kaczynski: Supande kvinnor ger låga födelsetal

Kvinnor som dricker alkohol är att skylla för Polens låga födelsetal, anser Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa (PIS).
Magstarkt, svarar kritiker.
Polen • Publicerad 7 november 2022
Kvinnor protesterar mot Polens abortlagar i Warszawa 2021. Skyltens ord – "som en anka och ändå en gris" – är en ordlek med Jaroslaw Kaczynskis namn som liknar det polska ordet för anka.
Kvinnor protesterar mot Polens abortlagar i Warszawa 2021. Skyltens ord – "som en anka och ändå en gris" – är en ordlek med Jaroslaw Kaczynskis namn som liknar det polska ordet för anka.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa, under en presskonferens i huvudstaden Warszawa 2021.
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa, under en presskonferens i huvudstaden Warszawa 2021.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kaczynskis uttalanden har lett till en explosion av skämt och parodier i sociala medier, men framför allt en våg av ilska och kritik från oppositionen.

Kommentarerna kom under helgens turné där Kaczynski kampanjar för sitt parti inför nästa års polska parlamentsval.

Annons

Under ett samtal om landets låga födelsetal uppgav 73-årige Kaczynski – själv en inbiten ungkarl – att han inte föredrar "väldigt unga mödrar" eftersom en kvinna först måste mogna. Men om en kvinna missbrukar alkohol upp till 25-årsåldern så innebär det "inte en bra prognos i dessa frågor", tillade han.

Restriktiva abortlagar

Den genomsnittlige mannen behöver dricka överdrivet i 20 år för att utveckla alkoholism, påstod Kaczynski, medan "en kvinna bara i två år".

Oppositionspolitiker anklagar Kaczynski för att vara verklighetsfrånvänd och pekar på att PIS-ledaren – som sedan 2015 anses vara Polens mäktigaste politiker – själv är delvis ansvarig för landets låga födelsetal. Polens stränga abortlagstiftning, som skärptes så sent som i fjol, tros ha avskräckt många kvinnor från att bli gravida.

2020 beslutade landets konstitutionsdomstol att abort av foster med skador ska förbjudas, och i januari 2021 genomdrev Polen ett nästan heltäckande förbud mot abort. Sedan dess har flera dödsfall av gravida kvinnor kopplats till abortlagarna, då läkare vägrar abortera sjuka foster om dess hjärtan fortfarande slår.

Dessutom konstaterar kritiker att landets stigande levnadskostnader gör det allt svårare för unga polacker att bilda familj.

– Är Jaroslaw Kaczynski en obarmhärtig, elak cyniker, eller är han psykiskt sjuk?, frågar sig oppositionsledamoten Aleksandra Gajewska.

"Nonsensförolämpar kvinnor"

Den liberala parlamentsledamoten Katarzyna Lubnauer konstaterar syrligt att Kaczynski "inte har koll" och avfärdar hans uttalande som "förolämpningar mot kvinnor med nonsens".

Vänsterledamoten Scheuring-Wielgus kallar Kaczynski för en "patriarkalisk gammal gubbe".

– Vi skulle förstås kunna skratta åt detta, göra memes av de, men det rör sig om en allvarlig och seriös fråga. säger hon.

Kaczynski försvarar sina kommentarer.

Annons

– Om en ärlig politiker vet en sådan sak så måste han prata om det, säger han.

Mellan 1960 och 2003 sjönk Polens födelsetal från 3 till 1,2 barn per kvinna, enligt siffror från Världsbanken. Efter att Kaczynskis regering 2015 infört en bonus om drygt 1 000 kronor per fött barn steg nativiteten något, för att därefter sjunka igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons