Annons
Nyheter

Juryn: Chauvin skyldig till Floyds död

Juryn finner Derek Chauvin skyldig till att ha orsakat George Floyds död. Han befinns skyldig på alla tre åtalspunkter.
Fallet i Minneapolis är det mest uppmärksammade när det gäller polisvåld i USA på årtionden.
USA • Publicerad 20 april 2021
Den före detta polisen Derek Chauvin förklaras skyldig till dråp på George Floyd.
Den före detta polisen Derek Chauvin förklaras skyldig till dråp på George Floyd.Foto: Court TV/AP/TT
Derek Chauvin förs ut ur rättssalen.
Derek Chauvin förs ut ur rättssalen.Foto: Court TV/AP/TT
Människor firade på gatorna i Minneapolis efter att domen avkunnats.
Människor firade på gatorna i Minneapolis efter att domen avkunnats.Foto: Morry Gash/AP/TT

Rättegången mot den före detta polismannen Derek Chauvin, som hade sitt knä mot George Floyds hals i nio minuter och 29 sekunder innan Floyd dog, har pågått i två veckor och 44 vittnen har hörts.

Juryn, som bestått av sju kvinnor och fem män, överlade i totalt nio timmar innan man meddelade sitt beslut.

Meddelas senare

Annons

Chauvin stod åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Eftersom han dömts vara skyldig på alla tre punkterna riskerar han upp till 40 års fängelse. Derek Chauvin fördes ut ur rättssalen i handbojor. Han förs nu till häktet utan möjlighet att släppas mot borgen, där han får vänta tills exakta påföljden meddelas senare.

Advokaterna som representerar George Floyds familj säger i ett skriftligt uttalande att domen innebär att familjen och lokalsamhället "på ett smärtsamt sätt" har fått rättvisa, men att den sträcker sig långt utanför staden och får återverkningar för landet och även hela världen.

"Rättvisa för svarta amerikaner är rättvisa för hela landet. Det här fallet är en vändpunkt i USA:s historia i fråga om ansvarsskyldighet för polisen och skickar ett tydligt budskap som vi hoppas kommer att höras klart och tydligt i varje stad och varje stat", säger advokaten Ben Crump i uttalandet som återges av flera medier.

Jublande människor

På tv-bilder i amerikanska medier syns jublande människor utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis och på flera andra ställen i USA efter att domen avkunnats.

Flera amerikanska städer hade förberett sig för eventuella oroligheter i samband med att domen meddelas. I Minneapolis, där rättegången hållits, hade man satt upp taggtråd kring polisstationer och även kallat in den nationalgardet för att patrullera vissa delar av centrum.

"Den rätta"

USA:s president Joe Biden sade tidigare under dagen i ett uttalande att han gärna ser att juryn kommer fram till "rätt" slutsats, vilket han menade var att förklara Derek Chauvin skyldig.

– Jag ber för att domen är den rätta. Jag tycker att bevisen är överväldigande, det är min åsikt, sade Biden till en församlad presskår under tisdagen.

Han påpekade att han kände sig fri att tala öppet om sina åsikter eftersom juryn nu stängt in sig för att överlägga. Joe Biden ska ha pratat med Floyds familjemedlemmar som känner sig "pressade och oroliga".

"Uppenbart"

I sin slutplädering framförde åklagaren synpunkten att det var uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret hävdade å sin sida att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och förde fram andra teorier om dödsorsaken.

Annons

Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i mer än nio minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons