Nyheter

Julian Assange släppt mot borgen - men blir kvar upp till två dygn

Wikileaks grundare Julian Assange blir kvar i häkte upp till två dygn. En brittisk domstol var redo att släppa Assange mot borgen men beslutet överklagas av den brittiska statens representant med stöd av svenska åklagare.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010
Julian Assange.
Julian Assange.Foto: SALVATORE DI NOLFI
Människor hade samlats utanför rättssalen under tisdagen för att ge sitt stöd för Assange.
Människor hade samlats utanför rättssalen under tisdagen för att ge sitt stöd för Assange.Foto: Matt Dunham

Till skillnad från förra veckan, då det var oklart var Assange bor och när han kom till Storbritannien, tyckte domaren Howard Riddle den här gången att det var möjligt att släppa Assange mot en borgen på 200 000 pund på villkor att han överlämnar sitt pass till myndigheterna och att han hålls i husarrest åtta timmar per dygn. Assange skulle i så fall utrustas med fotboja och måste rapportera till polisen varje kväll.

Två timmar senare förklarade åklagarsidan att den kommer att överklaga beslutet. Överklagandet ska prövas inom 48 timmar.

Pengarna finns redan, och mer därtill, antydde Assanges advokat Mark Stephens. Problemet är bara att få över pengarna till domstolen eftersom flera kreditkortsföretag stoppat alla Wikileaks konton.

Flera tillskyndare

En av dem som erbjudit sig att ställa upp med pengar som säkerhet är Sarah Saunders som kunde tänka sig att sätta 150 000 pund i säkerhet vilket motsvarar värdet på hennes cateringverksamhet. Hon känner Assange sedan studietiden och beskriver honom som intelligent, förnuftig och en person som inte skulle svika henne.

– Han brukar gå ut med min hund, sade Sarah Saunders under domstolsförhandlingen.

Det var en av få tillfällen då Assange ändrade ansiktsuttryck. Han log och såg nästan lite rörd ut.

Borta var det lite arroganta uttrycket från förra veckans domstolsförhandling. Assange såg gråare och tröttare ut. Han satt ihopsjunken med axlarna tillbakadragna och huvudet lätt framskjutet. Då och då lutade han huvudet mot den glasförsedda burens vägg, kanske för att han liksom det 50-tal journalister som följde förhandlingen på plats hade svårt att höra vad domaren sade.

Skjuts upp

Mycket handlar om en ordstrid mellan försvaret och den brittiska statens representant Gemma Lindfield. Assanges advokat Geoffrey Robertson, en känd människorättsadvokat, hävdade att den europeiska arresteringsordern om utlämning inte kan användas bara för att åklagaren vill förhöra en misstänkt, medan Gemma Lindfield hävdade att det visst går att begära Assange utlämnad eftersom han är häktad i sin frånvaro misstänkt för ett brott.

Blir han trots allt fri mot borgen kommer han att kunna fira jul på Ellingham Hall i Bungay i Suffolk, ett georgianskt gods som ägs av Henry Lockhard Vaughn Smith. Denne före detta brittiske kapten driver pressklubben Frontline Club där Assange höll sig gömd tills han överlämnade sig till polis förra veckan.

Frågan om utlämning till Sverige skjuts upp till nästa år. En första förhandling sker i januari, då datum för fortsatta förhandlingar bestäms.

TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.