Nyheter

Julhandeln kan påverkas av bomberna

Stockholmsbörsen stiger på förmiddagen, till synes oberörd av helgens misstänkta terrordåd. Julhandeln kan dock påverkas av lördagens terrorbrott.
Nyheter • Publicerad 13 december 2010
Stockholmspolisen undersöker platsen där explosionen ägde rum. Den avlidne syns på marken.
Stockholmspolisen undersöker platsen där explosionen ägde rum. Den avlidne syns på marken.Foto: Scanpix
Polisöverintendent Anders Thornberg samt chefsåklagare Tomas Lindstrand vid Säkerhetspolisens och Åklagarmyndighetens presskonferens i Stockholm i dag.
Polisöverintendent Anders Thornberg samt chefsåklagare Tomas Lindstrand vid Säkerhetspolisens och Åklagarmyndighetens presskonferens i Stockholm i dag.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Esbjörn Lundevall, analyschef för SEB:s aktiehandel, tror att effekterna på börsen av helgens händelser blir "väldigt marginella". Möjligtvis kan det komma att påverka vissa företag eller branscher.

– Detaljhandeln teoretiskt sett kunna vara en förlorare eftersom det kommer mitt i julhandeln. Men då krävs ju att folk verkligen blir rädda, säger han.

Helgens misstänkta terrordåd var mycket litet jämfört med exempelvis de koordinerade terrorattackerna mot London 2005, där 52 människor dog. Så länge det inte sker några ytterligare attacker tror inte Esbjörn Lundevall att det kommer att ha någon större effekt på börshandeln.

– Jag skulle vara väldigt försiktig med att dra några växlar på det här. Jag skulle avfärda effekterna som väldigt marginella. Sedan är det en helt annan sak om det skulle komma välarrangerade terrorattacker, säger han.

På Ikea följer man noga utvecklingen efter terrorbomben i Stockholm. Ikea hör till de svenska företag som tidigare hotats av hämnd för satirteckningarna.

– Säkerheten för vår personal och våra besökare är högsta prioritet för oss. Vi följer utvecklingen kontinuerligt. Men vi vidtar inga direkta åtgärder än, säger Ikeas svenska presskontakt Ylva Magnusson.

– Den information vi har är att det inte finns någon ökad risk för Ikea, säger hon.

I det korta perspektivet kan det hända att en del turister avbokar Sverigeresan.

– Men i ett längre perspektiv handlar det mer om ett hack i kurvan, tror även Visit Swedens vd Thomas Brühl.

Sverige har i grunden ett starkt varumärke som signalerar trygghet och säkerhet. Och ett land tål ett antal törnar innan den bilden försvinner, enligt Thomas Brühl.

– Folk glömmer fort.

Julhandeln påverkas

– Julförsäljningen kommer att påverkas. Folk kommer att vara rädda för att gå i köpcentra och på platser som centralstationen där stora folkmassor är i rörelse, säger Naresh Lakhwani, chef för klockbutiken Step in som ligger ett tiotal meter från den plats där självmordsbombaren tog sitt liv.

– Det verkar normalt nu, när man tittar ut, men julhandeln kommer att påverkas.

Lakhwani arbetade i lördags när den "enorma smällen" skakade kvarteret.

– Jag var först på plats. Jag är en stark person och blod är inget nytt för mig, men – allt hans innanmäte låg på marken, berättar han.

Han har dock inte ändrat något i sina egna eller butikens säkerhetsrutiner.

– Jag hoppas att det var första och sista gången det skedde.

Branschorganisationen Svensk Handel tror inte att det misstänkta terrordådet kommer att ha någon stor effekt på julhandeln. Något som däremot verkligen skulle kunna skrämma människor är om det skedde något ytterligare dåd inom den närmaste tiden, tror Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Det butikerna kan göra nu är att bland annat se över sina rutiner, sina utrymningsvägar och sin sjukvårdsutrustning så att det finns beredskap om något skulle hända. Butikerna tar hjälp av bevakningsbolag, men det går inte att, som på flygplatser, kontrollera varenda kund med ryggsäck i centrala Stockholm.

– Vi ska göra allt som står i vår makt för att förhindra att någon kommer till skada. Men det går inte att garantera att sådant här inte kan ske, säger Dick Malmlund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.