Nyheter

Juholt: "Alla har rätt till mobil"

Alla i Sverige ska ha tillgång till samtliga teleoperatörers mobilnät, även de som bor långt ut i glesbygden, kräver socialdemokraternas ledare Håkan Juholt.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

Nya regleringar med sanktioner som vite, skadestånd och indragna tillstånd krävs, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

100-procentig täckning skulle bli oerhört dyr.

– Det kan inte vara så att man har rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt, säger Juholt.

Också apoteks, el- och järnvägsmarknaderna måste regleras, säger han.

Håkan Juholts utspel är orealistiskt, enligt statliga Post- och telestyrelsen (PTS). Sverige ligger redan i Europatoppen när det gäller mobilnätens täckning och att även nå de sista procenten låter sig knappast göras, påpekar Olof Bjurö på PTS.

– Vi ställde väldigt höga krav på täckning när 3 G-näten byggdes. Vi har också väldigt höga krav på yttäckning i 450- eller NMT-nätet. Operatören Net 1 ska där täcka minst 80 procent av ytan i varje län.

– Ska man bygga master så att alla får tillgång till mobilnäten blir det oerhört dyrt. Dessutom måste man då bygga master där vi inte får bygga, till exempel i naturskyddade områden. Man måste också bygga vägar fram till masterna. Det kommer helt enkelt inte att gå, säger Olof Bjurö.

– Det finns också satellittelefoni och det kommer allt mer i framtiden. Det är än så länge dyrare och inte ens med satellittelefoni kommer man att nå över allt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.