Annons
Nyheter

Journalistförbund avråder från resor till Turkiet

Tyskland/Turkiet • Publicerad 14 augusti 2023
Den tyska parlamentsledamoten Gökay Akbulut greps vid ankomst på Antalyas flygplats och släpptes några timmar senare. Arkivbild.
Den tyska parlamentsledamoten Gökay Akbulut greps vid ankomst på Antalyas flygplats och släpptes några timmar senare. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det tyska journalistförbundet DJV avråder sina medlemmar från att resa till Turkiet, både av personliga skäl och av jobbskäl.

Detta efter att den tyska parlamentsledamoten Gökay Akbulut gripits under ett besök i landet, anklagad för att 2019 ha spridit "terrorpropaganda" i sociala medier.

Annons

Om inte ens den parlamentariska immuniteten kunde skydda henne betyder det att risken för journalister är ännu större, skriver DJV i ett pressmeddelande.

Akbulut, som tillhör det tyska vänsterpartiet Die Linke, greps den 3 augusti på flygplatsen i Antalya och släpptes några timmar senare tack vare ett ingripande "på hög nivå", bekräftade Tysklands utrikesdepartement i lördags.

"Fallet visar ännu en gång att Erdogans envälde betraktar alla kritiker som militanta fiender till staten och förföljer dem om de har möjlighet att göra det", säger DJV:s ledare Frank Überall i pressmeddelandet

"Den som i egenskap av journalist har varit kritisk i sin rapportering eller på sociala medier mot Turkiet, dess president eller det styrande AKP-partiet bör hålla sig borta från landet".

DJV har 30 000 medlemmar och är Europas största journalistförbund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons