Annons
Nyheter

Journalist som protesterade mot kriget släppt

Den ryska journalisten Marina Ovsjannikova, som i direktsändning i rysk tv protesterade mot invasionen i Ukraina, har släppts efter att ha varit frihetsberövad i några timmar.
Ukraina • Publicerad 18 juli 2022
Marina Ovsjannikova genomförde sin protest i direktsänd rysk tv i mars. Arkivbild.
Marina Ovsjannikova genomförde sin protest i direktsänd rysk tv i mars. Arkivbild.Foto: Handout/AFP/TT

"Jag är hemma. Allt är bra", skrev Marina Ovsjannikova under natten på Facebook.

"Nu vet jag att det är bättre att lämna hemmet med mitt pass och min väska".

Annons

Beskedet om att Marina Ovsjannikova hade gripits kom under söndagen från hennes advokat. Enligt honom misstänktes hon för att ha "misskrediterat" militären utanför en domstol i Moskva förra veckan. Hon uttalade då stöd för oppositionsaktivisten Ilja Jasjin, som anklagas för att ha spridit falsk information om militären.

Ryska myndigheter har hittills inte offentliggjort någon formell brottsutredning mot Ovsjannikova.

Marina Ovsjannikova blev känd över hela världen när hon i mars klev in i studion mitt under en nyhetssändning i statliga ryska Kanal 1 i Moskva. Bakom ryggen på sina medarbetare höll hon upp en skylt med texten "Stoppa kriget. Tro inte på propaganda. De ljuger för dig".

Hon greps och dömdes till böter. De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons