GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jordskalv stängde Kirunagruvan

Ett jordskalv med en magnitud på 2,2 skakade Kiruna under natten mot fredagen. Kirunagruvan stängdes initialt, men öppnades igen under morgonen.
Kiruna • Publicerad 23 september 2022
LKAB:s gruva i Kiruna stängdes tillfälligt efter ett jordskalv natten mot fredagen. Arkivbild.
LKAB:s gruva i Kiruna stängdes tillfälligt efter ett jordskalv natten mot fredagen. Arkivbild.Foto: Per Larsson/TT

LKAB uppger i ett pressmeddelande att en seismisk händelse inträffade strax efter klockan 04 på fredagen. Gruvan stängdes tillfälligt för att säkra området, men öppnades igen klockan 06.30.

Ingen person uppges ha kommit till skada.

– Det kändes i centrala staden ganska mycket, säger Ulrika Huhtaniska, kommunikatör på LKAB, till Aftonbladet.

Enligt Ulrika Huhtaniska inträffar skalv i gruvan oftast i samband med nattliga sprängningar, då berget är som mest känsligt för rörelser.

Så sent som den 30 augusti inträffade ett skalv med samma magnitud i gruvan. Inte heller då rapporterades några personskador.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.