Annons

Jonson om mötet: "Ingjuter hopp"

Försvarsminister Pål Jonson (M) beskriver Ramsteinmötet som präglat av enighet och handlingskraft.
– Det ingjuter hopp, säger han.
Ukrainakriget • Publicerad 20 januari 2023
Försvarsminister Pål Jonson på mötet för länder som stödjer Ukraina militärt på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland.
Försvarsminister Pål Jonson på mötet för länder som stödjer Ukraina militärt på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Jonson var en av de runt 50 försvarsministrar som deltog i mötet för den internationella stödgruppen för Ukraina på fredagen.

– Det är helt uppenbart att det finns en väsentligt större handlingskraft nu, säger försvarsministern.

Annons

Han uppger att man vid tidigare möten talat om att hjälpa till att sätta ihop plutoner och kompanier. Nu pratas det om att samarbeta kring att utbilda bataljoner och brigader till Ukraina.

– Jag tycker att det är ett möte som ingjuter hopp om en stark sammanhållning inom väst för att stödja Ukraina militärt, säger Jonson.

Inför mötet har en rad länder aviserat nya militära stödpaket till Ukraina. Många med fokus på offensiv markstridsförmåga.

– Det är många som är villiga att skicka markstridsfordon, artillerisystem och i vissa fall stridsvagnar, säger Jonson.

Skicka stridsvagnar?

Sverige har aviserat att skicka 50 stridsfordon 90 och ambitionen att även ge artillerisystemet Archer till Ukraina.

– Den bedömning som anfördes under mötet var att det finns ett möjlighetsfönster nu på ett par månader då man kommer lägga stor kraft på att bygga upp de väpnade styrkorna i Ukraina så att de ska ha möjlighet att slå på djupet i de ockuperade områdena i Donbass, säger Jonson.

När det gäller stridsvagnar så har bara Storbritannien sagt att man ska skicka sådana, av typen Challenger. Polen har ansökt om exportlicens för att få skicka sina tyska Leopardstridsvagnar till Ukraina.

Vid lunchtid hölls ett särskilt möte för länder som har tyska Leopardstridsvagnar. Pål Jonson var en av cirka åtta försvarsministrar runt bordet.

Varken Sverige eller de andra länderna hade några principiella invändningar om att Tyskland tillåter export av Leopard för de länder som vill, enligt Jonson.

Utesluter inte

TT: Ser den svenska regeringen en risk för att kriget eskalerar om man skickar stridsvagnar?

Annons

– Nej, det bästa sättet att undvika eskalering är att ge Ukraina möjligheten att återfå sin territoriella frihet och integritet, säger Jonson.

Tyskland har dock ännu inte gett klartecken. Enligt Jonson var den tyske försvarsministerns förklaring att den tyska regeringen ännu inte hunnit diskutera frågan. Dessutom inväntar man en analys från den tyska försvarsmakten.

Jonson utesluter inte att Sverige kan komma att ge någon typ av stöd "kopplat till Leoparder". På mötet diskuterades till exempel hur man ska kunna utbilda stridsvagnsbesättningar och bidra med underhåll.

Jonson understryker dock att Sverige för närvarande har fokus på att leverera de 50 stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer som utlovats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons