Annons
Nyheter

Strömhopp bland Boris Johnsons medarbetare

Flera av den brittiske premiärminister Boris Johnsons närmaste medarbetare avgår.
En orsak är att Johnson utan grund anklagat oppositionsledaren Keir Starmer för att under sin tid som chef för åklagarmyndigheten misslyckats med att åtala sexbrottslingen och pedofilen Jimmy Savile.
Storbritannien • Publicerad 3 februari 2022
Storbritanniens premiärminister är hårt pressad.
Storbritanniens premiärminister är hårt pressad.Foto: Peter Byrne/AP/TT

Johnsons stabschef Dan Rosenfield avgår. Detsamma gör topprådgivaren Munira Mirza, som har haft titeln policychef. Presschefen Jack Doyle säger också upp sig, liksom Johnsons nära medarbetare Martin Reynolds, rapporterar BBC.

Beskeden om avhoppen kom under torsdagen.

Annons

Rosenfield har dock meddelat att han kan tänka sig stanna en tid för att slussa in sin efterträdare i jobbet.

Först blev det känt att Munira Mirza, sagt upp sig eftersom hon anser att hennes chef denna gång har gått för långt.

"Du är en bättre man än vad många av dina belackare någonsin kommer att förstå, och det är därför det är så förtvivlat sorgligt att du sviker dig själv genom att framföra en sådan grov anklagelse mot oppositionsledaren", skriver Mirza i sin avskedsansökan, som publiceras i tidningen Spectator.

Stor vrede

Därefter följde de andra tre avhoppen slag i slag.

Det var i måndag som Boris Johnson i parlamentet anklagade Labours ledare för att i sitt tidigare arbete som chef för åklagarmyndigheten ha underlåtit att ställa Jimmy Savile inför rätta och i stället ägnat sig åt att åtala journalister, rapporterar BBC.

Programledaren Savile avled 2011. Först efter hans död blev de mängder av övergrepp som han begick på 1970- och 1980-talen kända för allmänheten.

Johnsons påstående om Starmer väckte stor vrede inom oppositionen men också hos det egna partiet Tories.

Pressad av "partygate"

Under torsdagen försökte Boris Johnson släta över uttalandet med vad som uppfattades som en halvhjärtad ursäkt. Johnson förklarade under dagen att Labourledaren "inte personligen hade haft med besluten att göra".

Premiärminister Johnson är för närvarande hårt pressad av uppgifterna – allmänt kallat "partygate" – om att han och hans stab hade kalas och fester när britterna enligt lag inte fick umgås då pandemin var som värst under 2020 och 2021.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons