Annons
Nyheter

Johnson: Ny kommission ska stoppa rasism

Efter att Black lives matter-rörelsens protester skakat Storbritannien tillsätter Boris Johnson nu en jämlikhetskommission.
Målet är att uppmärksamma kärnfrågorna, snarare än "symbolerna", enligt premiärministern.
Storbritannien • Publicerad 15 juni 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tillsätter en jämlikhetskommission. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tillsätter en jämlikhetskommission. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Boris Johnson går från ord till handling och tillsätter en ny kommission som ska titta på "alla aspekter av ojämlikhet". Beskedet kommer efter det att demonstrationer till stöd för Black lives matter-rörelsen fått stor uppmärksamhet i landet.

I tidningen The Telegraph skriver Johnson att det trots "enorma framsteg" finns mycket kvar att göra för att tackla rasism. Han menar också att fokus måste ligga på problemets kärna, snarare än på symbolfrågor.

Annons

Under Black lives matter-demonstrationerna har bland annat en staty av slavhandlaren Edward Colston i staden Bristol i sydvästra England välts, och protestdeltagare har begärt att fler historiska statyer som man ser som problematiska tas bort. Bland annat har statyn av Winston Churchill, som en del aktivister anser var rasist, lyfts i debatten. Men Boris Johnson insisterar på att statyn av Churchill ska stå kvar på sin plats utanför det brittiska parlamentet.

"Vi måste ta itu med nuet, inte försöka skriva om det förflutna – och det innebär att vi inte kan och inte får sugas in i en debatt om vilka välkända historiska personer som är tillräckligt rena eller politiskt korrekta för att förbli i offentligheten", skriver han i The Telegraph.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons