Annons
Nyheter

JO-kritik mot beslut om paneldeltagare

JO-kritik • Publicerad 1 april 2021
Ann-Sofie Hermansson (S) friades i en förtalsrättegång 2020. Arkivbild.
Ann-Sofie Hermansson (S) friades i en förtalsrättegång 2020. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs dåvarande stadsdelsförvaltning Örgryte-Härlanda får kritik från Justitieombudsmannen (JO) för att man försökte stoppa en kvinna från att delta i ett panelsamtal, skriver Göteborgs-Posten.

Stadsdelsförvaltningen ansåg att panelen, som skulle diskutera filmen "Burka songs 2.0", inte kunde belysa frågeställningarna tillräckligt allsidigt.

Annons

Enligt JO var agerandet, att fatta ett beslut enbart på vilka åsikter en person uttrycker eller väntas uttrycka, inte förenligt med grundlagen.

Historien väckte stor uppmärksamhet när två debattörer menade att de blivit förtalade av Ann-Sofie Hermansson (S), som då var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon hade bland annat kallat dem för "extrema röster". Enligt stämningen hade Hermansson haft som motiv att kränka kvinnorna på grund av deras muslimska tro.

Hermansson friades sedan i en rättegång i Göteborgs tingsrätt i februari 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons