Annons
Nyheter

JO: Familjerätten bröt mot grundlagen

Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Höglandsförbundets familjerätt. I ett ärende slår han fast att en handläggare brutit mot grundlagens krav på opartiskhet.
JO • Publicerad 29 april 2021
Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Höglandsförbundets familjerätt. ”Handläggningen har inte skett i enlighet med de krav på saklighet och opartiskhet som uppställs i regeringsformen”. Arkivbild.
Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Höglandsförbundets familjerätt. ”Handläggningen har inte skett i enlighet med de krav på saklighet och opartiskhet som uppställs i regeringsformen”. Arkivbild.Foto: Pernille Tofte

JO Thomas Norling är också kritisk mot Höglandets familjerättsnämnd som i sin inlaga försvarat handläggarens agerande, skriver Vetlanda Posten.

Bakgrunden är en tvist mellan ett föräldrapar. Den ena parten överklagade en dom i tingsrätt till hovrätten. Den andra parten fick då hjälp av en sekreterare på familjerätten att skriva sitt svar.

Annons

Men JO skriver: ”Handläggningen har i det här fallet inte skett i enlighet med de krav på saklighet och opartiskhet som uppställs i 1 kap. 9 § regeringsformen”.

Regeringsformen slår fast att offentliga myndighetsutövare ska beakta allas likhet inför lagen. Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar. Att då hjälpa en part i en rättstvist måste uppfattas som att man tar ställning.

Att nämnden sedan hänvisat till förvaltningslagens skrivningar om service och hjälp, gör inte saken bättre, menar JO. För en bestämmelse i förvaltningslagen kan inte stå över grundlagen.

JO konstaterar att nämnden förtjänar allvarlig kritik för sin hanteringen. Och föreslår därför omedelbara utbildningsinsatser för att nämnden ska lära sig vad objektivitetsprincipen innebär.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons