Annons
Nyheter

JK godtar inte utesluten jurist som försvarare

Beslutet att låta en före detta advokat, som uteslutits ur Advokatsamfundet, få fortsätta som försvarare i en stor skånsk amfetaminrättegång överklagas av Justitiekanslern (JK).
Brott • Publicerad 13 februari 2023
Den uteslutna advokaten är inte lämplig för uppdraget som försvarare, anser Justitiekanslern. Arkivbild.
Den uteslutna advokaten är inte lämplig för uppdraget som försvarare, anser Justitiekanslern. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Han är inte lämplig för uppdraget, slår JK fast i ett överklagande till hovrätten, rapporterar P4 Kristianstad och Expressen. Eftersom Advokatsamfundets disciplinnämnd kommit fram till att mannen inte är lämplig som advokat kan han inte heller anses lämplig som offentlig försvarare i rätten, resonerar JK.

Rättegången hade redan hunnit pågå i 16 av totalt 58 dagar, när den tvärt fick pausas efter uteslutningen. Men förra veckan meddelade Kristianstad tingsrätt att mannen kunde fortsätta sitt uppdrag och att rättegången skulle återupptas.

Annons

Enligt domstolen hade det kunna strida mot lagstiftningen att inte låta honom vara kvar som försvarare, eftersom det i så fall krävs en mycket lång paus för att en eller två nya advokater ska hinna läsa in sig. Förundersökningen omfattar 17 000 sidor.

Detta hade kunnat leda till att hela rättegången mot 15 åtalade skulle behövas tas om, vilket skulle leda till ännu mycket längre tid i häkte för de misstänkta.

Uteslutningen från Advokatsamfundet motiverades med att han brustit mot god advokatsed. En granskning i Aftonbladet har visat att han lämnat in oriktiga uppgifter till domstolar och därmed fått för mycket betalt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons