Stoltenberg ska träffa Erdogan i Turkiet
– Jag pratade med Erdogan i förra veckan och jag besöker snart Turkiet igen.
– Vi måste komma ihåg att alla allierade, också Turkiet, bjöd in Sverige till att bli fullvärdig medlem, säger Stoltenberg inför dagens utrikesmöte i den norska huvudstaden.
Sveriges kommande Natomedlemskap kommer att vara temat på mötet under dagen, enligt generalsekreteraren för Nato.
– Mitt budskap är att Sveriges medlemskap är bra för Sverige, Norden, den baltiska regionen och för Nato. Det är också bra för Turkiet.
Tidpunkt för besök oklart
Jens Stoltenberg uppger att ingen exakt tidpunkt för besöket i Turkiet ännu har fastställts.
Beskedet gläder Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) som ser väldigt positivt på besöket.
– Det är naturligtvis viktigt och angeläget att det tas många kontakter med Turkiet och Ungern från Nato, och generalsekreteraren är ju alliansens främste företrädare så det är väldigt positivt, säger han till Ekot i Sveriges Radio i Oslo.
Även den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt kommenterar frågan kring det svenska Nato-medlemskapet.
– Sverige måste bli fullvärdig Natomedlem så snart som möjligt – och inför toppmötet i Vilnius i juli. Med ett enat norden i Nato kommer alliansen att bli ännu starkare, säger hon.
Kristersson: "Beredda att diskutera"
Statsminister Ulf Kristersson kommer att ägna mycket av tiden under torsdagens toppmöte i Moldavien åt Natofrågan.
– Jag kommer att prata med alla Natoallierade som på olika sätt vill veta hur de kan hjälpa till. Det är väldigt många som ställer frågan och jag säger att vi är glada för deras stöd och att man väldigt gärna får fortsätta att understryka vikten av att det här går fort, säger Kristersson på plats utanför Chisinau.
När Kristersson får chans att prata med president Erdogan är dock oklart.
– Vi har haft kontakter. Jag har gratulerat förstås till valresultatet och vi har haft kontakter på tjänstemannanivå, så vi står beredda att diskutera med Turkiet, precis vilken dag som helst. Och det vet Turkiet om, säger Kristersson.
– Om de kommer hit kommer jag självklart att prata Nato även här, men det tror jag inte vi vet ännu, säger statsministern.
Exakt vilka enskilda samtal Kristersson kommer att ha i Moldavien går han inte in på.
– Jag kommer att prata med ganska många naturligtvis. Men det är klart att i de här frågorna (Nato) är det naturligtvis intressant att diskutera med de stora Natoländerna: med Frankrike, Tyskland, Storbritannien. Vi har ju löpande kontakt. Och jag vet, inte minst efter mitt samtal med (USA:s) utrikesminister Blinken häromdagen, att det är väldigt många länder just nu som är väldigt angelägna om att Turkiet fattar sitt ratificeringsbeslut så att vi kan komma in före Vilnius, säger Kristersson.