Annons
Nyheter

Jakt på oljemyglets miljarder i Venezuela

Nästan en femtedel av världens kända oljereserver finns i Venezuela. Men hundratals miljarder i intäkter är försvunna.
Nu satsar president Nicolás Maduro på att hitta de försvunna skatterna – men många venezuelaner är luttrade och skeptiska.
Venezuela • Publicerad 2 april 2023
Tareck El Aissami – nyckelfigur i den venezuelanska makt- och mygelkampen. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT
En svart fasad i centrum för mysteriet med Venezuelas försvunna oljepengar. Huset i mitten av bilden har angetts som högkvarter för det skugglika företaget Walker International.Foto: Regina Garcia Cano/AP/TT

– Det här är det första jag hör om det.

Så reagerar Andres Muzo när nyhetsbyrån AP knackar på. Han bor på adressen som ett av de nu jagade oljehandelsbolagen, Walker International, har angett som sin hemvist i Venezuela.

Annons

Walker har köpt olja för 77 miljoner USA-dollar, men inte betalat. Nu slutar spåren vid Muzos garage, som hyrs ut i andra hand.

– De förvarar verktyg där inne, mer än så vet vi inte.

Över 240 miljarder

Särskilt sedan USA införde sanktioner på grund av bristande demokrati i Venezuela har mycket av oljehandeln tagits över av mer eller mindre okända bolag. Oljan levereras till okända destinationer på andra sidan världshaven – och mycket av pengarna försvinner på vägen, eller redan hos skumma mellanhänder i Venezuela.

Dokument som AP gått igenom visar att i augusti förra året saknades 10,1 miljarder respektive 13,3 miljarder dollar efter oljeförsäljningar som inte betalats hos det statliga bolaget PDVSA och regeringen. Det motsvarar i dag sammanlagt över 240 miljarder kronor.

Venezuelanerna är sedan många år tillbaka luttrade kring korruptionen, och att diverse makthavare smusslar under pengar när de kan. Men den auktoritäre Maduro har ett presidentval som väntar nästa år, och är nu mån om att visa upp krafttag mot myglet.

Var nyckelspelare

Hittills har 42 affärsmän och högt uppsatta tjänstemän gripits, misstänkta för skumraskaffärer kopplade till oljehandeln. Bland dem finns nära medarbetare till den mäktige oljeministern Tareck El Aissami – vilket tros ha legat bakom att han abrupt avgick häromveckan.

"Som revolutionär kämpe ställer jag mig till partiets förfogande för att stödja detta korståg som presidenten genomför", skrev El Aissami på Twitter när han meddelade sin avgång.

Experter ser beskedet som en chock, och väntar nu på fortsatta ledtrådar om den maktkamp som uppenbarligen pågår inom regimen.

– El Aissami var en nyckelspelare i Maduroregeringens strategi för att ducka sanktionerna. Det här är någon som vet var alla "liken är begravda", så att se vart han tar vägen kan bli avgörande, säger Geoff Ramsey vid tankesmedjan Atlantic Council till AP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons