Annons
Nyheter

Jacob Zuma i Ryssland "av hälsoskäl"

Sydafrikas korruptionsanklagade tidigare president Jacob Zuma får medicinsk behandling i Ryssland. Det säger hans talesperson på fredagen, en dag efter att Sydafrikas högsta domstol beslutat att han ska återvända till fängelset.
Ryssland • Publicerad 14 juli 2023
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma under ett domstolsframträdande i april. Arkivbild.
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma under ett domstolsframträdande i april. Arkivbild.Foto: Kim Ludbrook/AP

– Zuma reste till Ryssland förra veckan av hälsoskäl, säger 81-åringens talesman Mzwanele Manyi, och tillägger att resan var privat och "ingen hemlighet" eftersom information om den publicerats av lokala medier.

– Han kommer att återvända till landet när hans läkare har avslutat behandlingen, säger Manyi.

Annons

På torsdagen fastställde författningsdomstolen ett beslut om att Zuma ska återvända till fängelset för att slutföra sitt 15-månader långa fängelsestraff som han avtjänar för domstolstrots. Ett överklagande om att han skulle slippa fängelse avslogs.

Zuma var president från 2009 till 2018 innan han tvingades bort, anklagad för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sina nästan nio år vid makten. Han dömdes i juni 2021 efter att ha vägrat att svara på frågor från en korruptionskommission.

Han frigavs sedan villkorligt efter endast två månader på grund av hälsoskäl – ett beslut som vid en ny prövning visat sig vara olagligt och som nu alltså upphävts.

Den tidigare statschefen deltog förra veckan i en konferens om koldioxidkrediter i Zimbabwe, där han tillkännagav en donation på sju miljoner krediter till landet på uppdrag av ett belarusiskt företag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons