Ja till bilder på bovar på nätet
Bilder på nätet kan ibland vara det enda sättet att komma vidare i en brottsutredning. Då kan det verka stötande att avstå från den möjligheten att få fast en gärningsman, tycker Rikspolisstyrelsen (RPS) i ett yttrande till justitieombudsmannen (JO).
Enligt RPS har just bildpubliceringar på nätet hjälpt polisen i Skåne att komma vidare i sina brottsutredningar i tre fall av tolv, sedan augusti 2009, då bildpubliceringarna började.
Skånepolisens initiativ innebar att bilder på brottsmisstänkta från övervakningskameror lades ut på polisens hemsida under rubriken "hjälp polisen". Men tilltaget fick kritik och anmäldes som ett hot mot den personliga integriteten, när helt oskyldiga riskerar att hängas ut. Eftersom rättsläget anses oklart avvaktar andra polismyndigheter med att nappa på idén.
I november förra året dömde Datainspektionen (DI) i stort sett ut publiceringarna. De bör endast få förekomma i undantagsfall, var DI:s bedömning.
JO arbetar ännu med sitt ställningstagande, men har begärt in ett yttrande från RPS. Det kom på torsdagen, undertecknat av rikspolischefen Bengt Svenson.
Slutsatsen där är att det inte finns några formella rättsliga hinder för polisen att lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på nätet. RPS ifrågasätter också den regel som gällt hittills, att det misstänkta brottet måste ge minst två års fängelse. Det utesluter brott som grov misshandel, olaga frihetsberövande, rån och allmänfarlig ödeläggelse. I alla de fallen är minimistraffet ett års fängelse, påpekar RPS.
JO:s slutgiltiga beslut i frågan blir sannolikt avgörande för polismyndigheternas fortsatta användning av bilder på nätet. Det är oklart när JO-beslutet kommer, men sannolikt blir det före sommaren.
Flera lagar styr
Skånepolisen började i augusti 2009 publicera övervakningsbilder på misstänkta brottslingar. Flera andra polismyndigheter är intresserade av att haka på.
Olika lagar kan tillämpas på publiceringarna: personuppgiftslagen, polisdatalagen och offentlighets- och sekretesslagen.
Enligt Skånepolisens regler får bilder bara läggas ut om förundersökning pågår, om brottet kan ge minst två års fängelse och om det är viktigt för utredningen att bilden publiceras.
Hittills har tolv utlagda bilder resulterat i att utredningen kunnat drivas vidare i tre fall. Brotten var grov stöld, grovt narkotikabrott och bedrägeri.
Källa: Polisen