Annons
Nyheter

Italienskt lagförslag: Smugglare kan få 30 år

Enligt ett italienskt lagförslag ska människosmugglare kunna dömas till 30 års fängelse. Förslaget kommer sedan landets regering fått hård kritik efter båtolyckan i Kalabrien i slutet av februari.
Italien • Publicerad 11 mars 2023
Italiens regering presenterar ett lagförslag enligt vilket människosmugglare ska kunna dömas till 30 år i fängelse. Arkivbild.
Italiens regering presenterar ett lagförslag enligt vilket människosmugglare ska kunna dömas till 30 år i fängelse. Arkivbild.Foto: AP/TT

Förslaget meddelades under ett extrainkallat regeringsmöte i stadshuset i den lilla orten Cutro i Kalabrien, där 72 människor dog i en båtolycka den 26 februari, skriver La Repubblica.

"Vi kommer att jaga människosmugglarna – över hela jordklotet", sade den italienska premiärministern Giorgia Meloni efter mötet.

Annons

Meloni sade även att Italien har öppnat fler vägar för migranter att på laglig väg kunna ta sig in i landet.

Hård kritik har riktats mot den italienska regeringen efter olyckan utanför Kalabriens kust i slutet av februari. Bland annat har landets inrikesminister Matteo Piantedosi anklagats för att sakna empati efter att ha sagt att "desperation är ingen ursäkt för den som utsätter sina barn för fara på dessa resor".

Antalet flyktingar som anlänt till de italienska kusterna har hittills i år mer än fördubblats jämfört med samma period 2022 – och tredubblats jämfört med perioden 2021.

Under det senaste dygnet har nära 1 500 flyktingar kommit till den italienska ön Lampedusa, vilket är det högst antalet någonsin under ett dygn, skriver Ansa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons