Annons
Nyheter

Israelisk-turkiska förbindelser återupprättas

Israel/Turkiet • Publicerad 17 augusti 2022
Israels premiärminister Yair Lapid och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu vid ett möte i Ankara i slutet av juni.
Israels premiärminister Yair Lapid och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu vid ett möte i Ankara i slutet av juni.Foto: Necati Savas/AP/TT

Israel återupprättar fullständiga diplomatiska förbindelser med Turkiet, uppger den israeliske premiärministern Yair Lapid.

"Ett beslut har tagits att vi återigen ska uppgradera relationen mellan de båda länderna till fullständiga diplomatiska förbindelser och skicka ambassadörer och generalkonsuler från de båda länderna", säger han i ett uttalande.

Annons

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu bekräftar beslutet, men säger att det inte betyder att landet kommer att upphöra med sitt stöd till palestinierna. Turkiet har inte heller erkänt Jerusalem som Israels huvudstad och landets ambassad är belägen i Tel Aviv.

Relationerna mellan de båda länderna frystes när nio turkar dödades efter att Israel bordat ett turkiskt fartyg som ingick i en flotta som försökte bryta Israels blockad mot Gaza 2010.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons