– Våra styrkor har äntrat och tagit över kontrollen utan att möta något motstånd från vare sig besättning eller passagerare. Det hela skedde utan våldsinslag, sade en talesperson från Israels armé till AFP.
– Det här innebär att det ligger på omvärldens axlar om den tänker acceptera den här piratverksamheten. Det är en statsterrorism och ett brott mot humanitär rätt och internationella lagar. Omvärlden måste reagera, säger Ahmed Yusuf som är Hamas vice utrikesminister till TT:s utsände.
Aktivisterna kan inte nås via satellittelefon, säger Martin Quigley, a Dublinbaserad talesman för fartyget.
Enligt Greta Berlin från Free Gaza movement, som skickade iväg Rachel Corrie, befann sig fartyget strax efter klockan 06, svensk tid, 56 kilometer från Gazas stränder.
– Det var två stridsfartyg bakom dem. . . och en mindre båt närmade sig, sade Berlin från organisationens högkvarter på Cypern till Belfast Telegraph.
På Rachel Corrie är det relativt få deltagare.
– Många är kvinnor, många är äldre och många är européer. Det talar för att det kommer att gå lugnare till, säger Michael Löfgren, på Ship to Gaza-Göteborg.
Löfgren berättar att kontakten med Rachel Corrie bröts 05.02.
– Då hördes en mansröst ropa hallå.
Sköts i bakhuvudet
Samtidigt kommer uppgifter om de nio turkiska aktivister som dödades när Israel bordade den förra konvojen. De ska ha skjutits med 30 skott. Fem av dem sköts i huvudet, skriver den brittiska tidningen The Guardian.
Obduktionsresultaten visar att männen i huvudsak träffats av 9 millimeters ammunition och att många var skjutna på nära håll, skriver tidningen som citerar Yalcin Büyük, vice ordförande vid Turkiets rättsmedicinska råd som genomförde obduktionerna på fredagen.
– Vi följer utvecklingen med Rachel Corrie. Vad vi vet sedan tidigare är att israelerna har begått alla möjliga dumma misstag, som den tidigare piratverksamheten och brotten mot humanitära lagar och internationell rätt, säger Ahmed Yusuf, vice utrikesminister i Hamasregeringen.
Han är chef för den statliga kommitté som arbetar för att bryta blockaden.
Han vågar inte exakt säga hur israelerna kommer att hantera Rachel Corrie.
– Jag tror att de kommer att undvika dödsoffer, men tvinga in fartyget till israelisk hamn, säger Yusuf till TT:s utsände.
Rachel Corrie
Irländska lastfartyget Rachel Corrie är döpt efter en ung amerikansk aktivist som 2003 ställde sig framför en israelisk schaktmaskin i Gazaremsan för att förhindra att ett hus demolerades – och fick plikta med sitt liv.
Elva aktivister uppges finnas ombord: fem irländare och sex malaysier. De mest kända är Máiread Corrigan-Maguire, nordirländsk mottagare av Nobels fredspris 1976, och Denis Halliday, tidigare mångårig toppman inom FN.
Besättningen är inhyrd och består av sex filippinier, en britt och en kuban. (TT)