Annons
Nyheter

Israel: Troligen ingen annektering i dag

Mellanöstern • Publicerad 1 juli 2020
Israeliska soldater vid en busshållplats utanför Nablus på Västbanken.
Israeliska soldater vid en busshållplats utanför Nablus på Västbanken.Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israels planerade annektering av mark på den ockuperade Västbanken blir troligen inte av på onsdagen som det var tänkt, enligt landets utrikesminister Gabi Ashkenazi.

Premiärminister Benjamin Netanyahus koalitionsregering har tidigare nämnt just 1 juli som startdatum för sina omstridda planer.

Annons

– För mig framstår det som osannolikt att det blir av under dagen, säger Ashkenazi till israeliska Army Radio.

Den israeliska regeringens traditionella allierade USA har förhållit sig avvaktande till Netanyahus planer, som går ut på att införliva omkring en tredjedel av Västbanken i Israel. Den palestinska marken ockuperas redan i dag till största del av Israel och bebos av israeliska bosättare, men en fullskalig annektering skulle sannolikt leda till starka reaktioner från omvärlden, bland annat EU och FN.

En opinionsmätning visade nyligen att mindre än 4 procent av israelerna ser annekteringen som en prioriterad fråga, enligt Times of Israel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons