GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fyra islänningar misstänkta för terrorplan

Isländsk polis har gripit fyra män för att ha förberett en terrorattack. Målet kan ha varit alltinget (parlamentet) eller polisen.
Island • Publicerad 22 september 2022
Islands parlament, alltinget, kan har varit mål för de misstänkta terrorplanerna. Arkivbild.
Islands parlament, alltinget, kan har varit mål för de misstänkta terrorplanerna. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Enligt polischef Karl Steinar Valsson har flera halvautomatiska vapen och stora mängder ammunition beslagtagits på nio olika platser.

Beslagen och gripandena av de misstänkta skedde på onsdagen.

Fyra män i 30-årsåldern greps på två ställen enligt tidningen Morgunbladid. Dels i stadsdelen Kópavogur i Reykjavik, dels i ett industriområde i huvudstadens utkant. Ett 50-tal poliser deltog i insatsen.

Enligt statsminister Katrín Jakobsdóttir underrättades nationella säkerhetsrådet när polisen inledde insatsen.

– Så vitt vi vet är detta första gången som vi genomför en utredning av den arten (i Island), säger Karl Steinar Valsson på en presskonferens på torsdagen.

Enligt honom kan det antas att de misstänkta hade valt ut alltinget eller polisen som mål för terrordåd, enligt Valsson rapporterar Morgunbladid.

Efter gripandena anser polisen att det inte kvarstår någon fara för allmänheten.

De fyra islänningarna är misstänkta för att ha förberett terrorism, införsel av vapen, vapendelar och ammunition samt tillverkning av vapen; de ska ha tillverkat vapendelar i en 3D-printer.

De riskerar upp till livstids fängelse.

Två dem är häktade i en vecka, de andra i två veckor.

Polisen har inte uttalat sig om de fyra kan kopplas till någon extremistisk rörelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.