Nyheter

Isexpert: Var rustad för att plurra

Finns det något mer inbjudande än när solen speglar sig i en blank is? Frihetskänslan är enorm när man glider i väg på skridskorna.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Men under den tunna isen döljer sig faran – ett mördande kallt vatten.

– En sak ska alla som åker skridsko på isarna ha klart för sig, förr eller senare kommer ett plurr att ske. Att tro att man inte ska åka genom isen är farligt eftersom det kan leda till att man inte är tillräckligt förberedd för det som kan inträffa, säger isexperten Mårten Ajne.

Ajne har analyserat isolyckorna. Under åren 1900–2007 förolyckades 372 personer i 318 olyckor. De flesta var isfiskare eller skoteråkare. Under den här perioden omkom 34 skridskoåkare i 29 olyckor.

– Vid nästan alla tillfällen var skridskoåkaren ensam och saknade flythjälp, konstaterar Mårten Ajne.

Det kan vara svårt även den mest erfarne att bedöma isarnas bärighet. En grundregel är att kärnisen bör vara minst fem centimeter tjock innan man bör snöra på sig skridskorna.

– Det är värt att tänka på att isen inte blir starkare för att det ligger snö på den eller om man ser andra personer vistas på isen. Det finns många faktorer som kan göra isarna svagare som bäckinlopp och bäckutlopp, grund och strömmar i vattnet, säger Mårten Ajne.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.