Annons
Nyheter

IS-män gripna – kopplas till Akilov

Två män med kopplingar till Rakhmat Akilov tros ha gripits.
IS-männen var i kontakt med Akilov i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.
Stockholmsdådet (TT) • Publicerad 18 december 2019
Två män med kopplingar till terrordådet på Drottninggatan tros ha gripits. Arkivbild.
Två män med kopplingar till terrordådet på Drottninggatan tros ha gripits. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

IS-rekryteraren Abu Osama Noraki och IS-predikanten Abu Dovud är frihetsberövade i Syrien, enligt Radio Free Europe/Radio Liberty, vilket TV4 Nyheterna och tidningen ETC var först att rapportera.

Akilov berättade i polisförhör att han talade med Abu Osama Noraki mitt under lastbilsfärden.

Annons

– Det var ju han som styrde mina handlingar, sade Akilov i förhör.

Stämplad som farligast

Abu Osama Noraki är efterlyst av hemlandet Tadzjikistan. Han har av myndigheterna där kallats "Islamiska statens farligaste rekryterare bland tadzjiker". Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB var IS-rekryteraren organisatör bakom en liga som greps i augusti 2017 då den planerade terrordåd i Moskva.

Akilov lyssnade ofta på IS-predikanten Abu Dovuds hatiska tal på nätet, enligt förundersökningen. Terroristen hade också kontakt med personer med varianter på namnet Abu Dovud via sin telefon. Även Abu Dovud är efterlyst av Tadzjikistan.

Enligt terroranalytikern Hans Brun är det för tidigt att säga om de gripna, som hålls fångna för att ha stridit för IS i Syrien, faktiskt är dessa två.

– Men vi vet att Akilov kommunicerade med flera personer i samband med dådet. Om de här personerna verkligen är två av dem är det jätteintressant, säger Hans Brun.

Fler i Sverige kan ha koppling

Svenska Säkerhetspolisen och andra europeiska säkerhetstjänster kommer att vilja förhöra de två, enligt terroranalytikern.

– Framför allt för att få mer insikt i det som hände på Drottninggatan och vad som föregick det, hur länge Akilov hade kontakt med dem. Dessutom för att få veta vilka andra personer som de har haft kontakt med i Sverige eller resten av Europa som kan gå i liknande tankar. Akilov är antagligen inte den ende de kommunicerat med, säger Hans Brun.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons