Nyheter

IS kopplar greppet om östra Kobane

USA-lett flyg har på nytt bombat jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i området kring staden Kobane i norra Syrien.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014
Foto: Lefteris Pitarakis

Gatustrider mellan kurdiska styrkor och IS-milis har rasat det senaste dygnet. Lokala tjänstemän vädjar om hjälp mot IS.

Stridsflyg från den USA-ledda koalitionen har attackerat flera av IS positioner kring den huvudsakligen kurdiska staden, belägen i norra Syrien på gränsen till Turkiet. Staden, som på kurdiska heter Kobane och Ayn al-Arab på arabiska, har i veckor belägrats av IS-styrkor som närmat sig staden från flera håll.

Över 400 personer ska ha dödats i striderna de senaste tre veckorna, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, uppgifter som dock inte gått att bekräfta oberoende.

Svart IS-flagg

– Amerikanska stridsflygplan har precis bombat i östra delen av Kobane, säger Perwar Muhammed Ali, översättare åt de lokala kurdiska myndigheterna i telefon till TT efter en flygräd på tisdagen.

Han beskriver hårda strider mellan IS och kurdiska YPG-styrkor som lett till att han och i princip alla andra civila tvingats lämna staden och ge sig av mot den turkiska gränsen, där han då befann sig.

I måndags lyckades IS-styrkor ta sig in i delar av staden, med hårda strider som följd. IS svarta flagga hissades på flera platser och gruppen kontrollerar nu delar av östra Kobane.

Kurdiska protester

– Situationen i Kobane är mycket värre nu efter gatustriderna som började i går, säger lokala tjänstemannen Idriss Nassan i telefon till TT, även han från gränsen.

Han varnar att flygbombningarna, som inte varit särskilt intensiva, inte kommer att räcka.

– YPG kommer att hålla emot men Kobane är under ett akut hot från IS.

Nassan vädjar till det internationella samfundet om hjälp att slå tillbaka IS, som annars inom kort kan nå stadens mitt. En vädjan som upprepats i prokurdiska protester i en rad länder de senaste dagarna. Bland annat trängde demonstranter på tisdagen sig in i EU-parlamentet i Bryssel efter att ha samlats utanför byggnaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.