Nyheter

IS-jihadister på Kobanes tröskel

Jihadister från gruppen Islamiska staten (IS) rycker allt närmare en huvudsakligen kurdisk stad i norra Syrien på gränsen till Turkiet, och rädslan i staden växer.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2014

Enligt källor i staden är IS bara ett par kilometer bort.

Staden, som på kurdiska heter Kobane och på arabiska Ayn al-Arab, har i flera veckor attackerats från olika håll av IS-styrkor och källor i staden vittnar för TT om pågående granateld. Dussintals granater ska ha regnat över staden under fredagen, enligt vittnen i centrala Kobane.

Uppgifter om att IS redan ska ha tagit sig in i staden avfärdas dock av flera Kobanebor, däremot ska jihadisterna ha tagit sig inom bara ett par kilometer av staden där de nu strider mot kurdiska YPG-styrkor.

– De försöker ta sig in i västra förorterna men YPG har agerat kraftfullt och pressat tillbaka dem, säger Idriss Nassan, Kobane-kantonens biträdande minister för internationella relationer i telefon till TT, som säger att de förbereder sig på en lång strid mot IS.

– Även om de skulle ta sig in i Kobanes förorter väntar då gatustrider och YPG tror sig kunna tillintetgöra dem inne i Kobane.

Många har flytt staden över gränsen till Turkiet men ytterligare många uppges vara fast vid gränsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.