Annons
Nyheter

Iransk forskare uppges ha släppts i USA

Iran/USA • Publicerad 2 juni 2020
Irans utrikesminister Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Javad Zarif. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

En iransk professor som suttit fängslad i USA har släppts och sitter på ett flygplan på väg till Iran, uppger landets utrikesminister Javad Zarif.

"Goda nyheter. Doktor Sirous Asgari befinner sig i luften på ett flyg tillbaka till Iran. Gratulationer till hans fru och familj", skriver Zarif i ett inlägg på Instagram.

Annons

Han uppmanade i mars Washington att släppa Asgari som han beskrev som en av flera iranska forskare som tagits som "gisslan" av USA.

Asgari anklagades 2016 i en amerikansk domstol för att, i strid med USA:s sanktioner mot Iran, ha kommit över yrkeshemligheter under ett akademiskt besök i Ohio. Men den 59-årige forskaren vid Sharif-universitetet i Teheran friades senare från anklagelserna.

I en intervju med brittiska The Guardian i mars sade Asgari att USA vägrade låta honom återvända till Iran trots frikännandet. I maj meddelade dock amerikanska myndigheter att Asgari, som testades positivit för coronavirus i april, väntades bli deporterad så fort han fått godkännande från läkare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons