Annons
Nyheter

Irans president i Syrien – första mötet på 12 år

Syrien • Publicerad 3 maj 2023
En stor skylt välkomnar Irans president Ebrahim Raisi till Damaskus på onsdagen.
En stor skylt välkomnar Irans president Ebrahim Raisi till Damaskus på onsdagen.Foto: Omar Sanadiki/AP/TT

Irans president Ebrahim Raisi och hans delegation har anlänt till Damaskus för det första besöket i Syrien av en iransk president på över tolv år.

"Du har uppnått seger trots de hot och sanktioner som har belagts på dig", säger Raisi till Assad enligt ett uttalande från det syriska presidentkansliet och den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Annons

Iran har stöttat president Bashar al-Assads regering i inbördeskriget som har pågått i Syrien sedan 2011. Bland annat har man bistått med ekonomiskt, politiskt och militärt stöd.

Raisi och hans delegation togs emot på flygplatsen i Damaskus av finansminister Samer al-Khalil. Raisi väntas under det två dagar långa besöket bland annat skriva under flera överenskommelser, enligt syriska statliga medier. På dagordningen står bland annat utökat ekonomiskt samarbete.

Senast en sittande iransk president besökte Syrien var Mahmoud Ahmadinejads besök 2010.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons