Annons
Nyheter

Islossning Iran–Saudiarabien efter Kinasamtal

Efter sju års avbrott återupptar Iran och Saudiarabien de diplomatiska förbindelserna, rapporterar statliga medier i de båda länderna. Det är "intensiva" samtal i Kina som har lett fram till att relationerna återupptas.
Iran/Saudiarabien • Publicerad 10 mars 2023
Kinas toppdiplomat Wang Yi har medlat mellan Iran och Saudiarabien. Arkivbild.
Kinas toppdiplomat Wang Yi har medlat mellan Iran och Saudiarabien. Arkivbild.Foto: Anton Novoderezhkin/Sputnik/Kremlin Pool Photo/AP/TT

Kinas toppdiplomat Wang Yi gratulerar parterna.

– Båda sidor har varit uppriktiga och ärliga. Kina stöttar den här överenskommelsen, sade Wang.

Annons

För Kina innebär de lyckade samtalen en fjäder i hatten.

Leda till ökad stabilitet

Ambassader och andra diplomatiska funktioner kommer att återöppnas inom två månader, rapporterar Irans statliga nyhetsbyrå Irna och hänvisar till ett gemensamt uttalande länderna emellan.

Överenskommelsen kommer att leda till ökad stabilitet och säkerhet i regionen, kommenterar Ali Shamkhani, ledare för Irans nationella säkerhetsråd.

Flera samtal på lägre nivå har hållits i Irak och Oman under 2021 och 2022. Länderna tackas nu av Saudiarabien och Iran för att ha stått värdar för samtalen.

USA välkomnar överenskommelse

USA välkomnar en upptinad relation de rivaliserande länderna emellan, men John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, uttrycker samtidigt viss skepsis:

– Det återstår att se om Iran kommer att uppfylla sina skyldigheter.

Sunnimuslimska Saudiarabien och shiitiskdominerade Iran står på olika sidor i flera konflikter i Mellanöstern. Bland dem är konflikten i Jemen där huthirebellerna stöttas av Teheran, medan Riyadh leder en koalition som bekämpar rebellerna.

Relationen mellan länderna frös till is 2016 sedan iranska demonstranter intog saudiska diplomatiska beskickningar, i protest mot avrättningen av en shiitisk dissident i Saudiarabien. Iran har flera gånger beskyllts för att ha utfört attacker mot den saudiska oljeindustrin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons