Annons
Nyheter

USA till Iran: Släpp oljefartyg omedelbart

Iranska styrkor har lagt beslag på ännu en oljetanker inom loppet av en vecka, enligt den amerikanska flottan.
USA kräver nu att Iran omedelbart släpper det senaste fartyget som beslagtogs tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Den amerikanska flottan har publicerat ett videoklipp som visar hur små iranska båtar ringar in oljefartyget Niovi i Hormuzsundet.
Den amerikanska flottan har publicerat ett videoklipp som visar hur små iranska båtar ringar in oljefartyget Niovi i Hormuzsundet.Foto: USA:s flotta handout/AP/TT

Tillslaget ägde rum när den Panama-flaggade oljetankern Niovi passerade Hormuzsundet.

– Irans trakasserier av fartyg och störande av navigationsrätt i regionala och internationella vatten strider mot internationell lag och stör regional stabilitet och säkerhet, säger utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel.

Annons

– Vi ansluter oss till det internationella samfundet i uppmaningen till den iranska regeringen och den iranska flottan att omedelbart släppa fartyget och dess besättning, fortsätter han.

Niovi hade lämnat Dubai och var på väg till Fujairah i Förenade arabemiraten när ett dussin iranska stridsbåtar ringade in fartyget, varpå det tvingades ändra kurs till iranskt vatten.

I torsdags förra veckan tog den iranska flottan kontroll över fartyget Advantage Sweet, flaggat i Marshallöarna. Besättningen och fartyget hålls fortfarande kvar i Bandar Abbas, Iran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons