Annons
Nyheter

Iran inte imponerat av lättade sanktioner

En bra början, men inte tillräckligt.
Det är Irans svar på att USA lättat något på sanktionerna mot Iran.
Iran/USA • Publicerad 5 februari 2022
Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian. Arkivbild.
Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

USA uppgav sent på fredagen att landet lyfter vissa av sina sanktioner mot Iran och att det görs som ett "nödvändigt tekniskt steg" för att kunna återgå till den globala kärnenergiuppgörelse som slöts med Iran 2015.

Lättnaderna innebär bland annat att länder och företag som samarbetar med Iran om kärnkraft och anrikning av uran i forskningssyfte inte automatiskt åläggs sanktioner.

Annons

– Lättnaderna av vissa sanktioner kan översättas till deras goda vilja. Amerikanerna pratar gärna om det, men det borde vara allmän vetskap att det som händer på papperet räcker inte, säger Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian enligt statliga nyhetsbyrån Isna.

Samtal pågår

2018 drog den dåvarande presidenten Donald Trump USA ur avtalet och sedan dess har det knakat rejält i fogarna. Iran har bland annat anrikat uran till en mycket högre grad än vad som krävs för kärnkraft och vad som tillåts i uppgörelsen.

Förra våren, efter det amerikanska maktskiftet, inleddes samtal om att återuppliva avtalet i någon form. I juni avbröts dessa samtal, några dagar efter att Iran valt den mycket konservative Ebrahim Raisi till ny president. Sedan sköts ett eventuellt återupptagande fram på obestämd framtid.

Samtal mellan de kvarvarande undertecknarna av avtalet – Iran, Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och Tyskland – har under vintern pågått i Wien, där en amerikansk delegation bara deltar indirekt.

"Söker konkreta garantier"

Amir-Abdollahian säger enligt Isna att en av huvudfrågorna nu är att Iran vill ha amerikanska löften om att landet inte helt drar sig ur samtalen.

– Våra förhandlare i Wien söker konkreta garantier från västmakterna att de är villiga att fullfölja sina åtaganden, säger han.

Samtalen avbröts förra veckan men tros kunna återupptas redan nästa vecka.

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet sätter gränser för och öppnar för internationella kontroller av Irans kärnenergiprogram, vilket syftar till att Iran inte ska kunna utveckla egna kärnvapen. I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas.

2018 lämnade USA avtalet och sedan dess har USA också infört nya sanktioner mot Iran, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran.

Teheran har meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas. Ett av Trumps efterträdare Joe Bidens utrikespolitiska mål är att återansluta USA till avtalet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons