Annons
Nyheter

Iran bekräftar fall med gripna svenskar

Iran bekräftar nu uppgifterna om de två svenskar som tidigare uppgetts ha gripits i landet, misstänkta för narkotikasmuggling, rapporterar AFP.
Utrikesdepartementet är fortsatt förteget om ärendet.
Iran • Publicerad 28 juli 2020
Gholamhossein Esmaili, talesperson vid Irans domstolsmyndighet. Arkivbild.
Gholamhossein Esmaili, talesperson vid Irans domstolsmyndighet. Arkivbild.Foto: Hamed Ataei

– Vi har informerat deras regering och ambassad om gripandet, säger Gholamhossein Esmaili, talesperson vid domstolsmyndigheten i Iran, enligt nyhetsbyrån Mizan Online.

Han gav inga detaljer om när eller var de två personerna gripits.

Annons

De två frihetsberövade är män i 20- och 25-årsåldern hemmahörande i Svealand och Götaland.

Tidigare har det framkommit uppgifter om att de ska ha gripits i samband med ett tillslag mot ett internationellt narkotikasyndikat. En större mängd syntetiska droger beslagtogs då, rapporterar BBC Farsi och Reuters med hänvisning till den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim.

UD: Vi håller kontakten

På utrikesdepartementet är man förtegen, men säger att man följt ärendet sedan januari i år.

– Vi och ambassaden i Iran håller kontinuerlig kontakt med de frihetsberövade männen via telefon. UD har också kontakt med deras anhöriga i Sverige, säger Christian Ugge, presstalesperson vid UD.

TT: Vad säger de misstänkta till er?

– Det kan jag tyvärr inte gå in på, säger Christian Ugge.

Dödstraff att leda knarkgäng

För knappt tre år sedan mildrade Iran landets narkotikalagar något. Gränsen för dödsstraff höjdes från 30 gram till två kilo för dem som ertappas med heroin, kokain eller amfetamin. Gränsen för opium och cannabis höjdes i sin tur från fem till 50 kilo.

Det är dock fortfarande belagt med dödsstraff att vara ledare för ett gäng som säljer knark, samt att utnyttja minderåriga eller använda sig av skjutvapen i narkotikaaffärer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons